Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Μάθετε στο παιδί σας να αγαπάει τα φρούτα

Είστε από τις μητέρες που θέλετε το παιδί σας να τρώει σωστά και υγιεινά.
Πώς θα το καταφέρετε όμως αυτό, όταν υπάρχουν τόσοι αντίπαλοι, όπως η τηλεόραση, η βόλτα στην πλατεία, η γιαγιά;
Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και ίσως καταφέρετε να ξεπεράσετε αυτά τα ανυπέρβλητα εμπόδια.
-Φέρτε όσο πιο κοντά γίνεται τα παιδιά σας στη φύση. Αφήστε τα να γνωρίσουν τους καρπούς και τα φυτά που μας προσφέρει

-Πάρτε μαζί σας τα παιδιά στο μανάβικο και αφήστε τα ελεύθερα να περιεργαστούν τα τρόφιμα. Παρατηρήστε ποια χρώματα και ποιες μυρωδιές ελκύουν την προσοχή τους.
-Αφήστε τα να αγγίξουν τα φρούτα και τα λαχανικά, να τα μυρίσουν και εξηγήστε τους από πού προέρχονται (αν φυτρώνουν σε δέντρο, μέσα στο χώμα, αν βγαίνουν το καλοκαίρι ή τον χειμώνα).
-Προσπαθήστε να δώσετε στα παιδιά σας να δοκιμάσουν ένα φρούτο γινωμένο και γλυκό. Δεν υπάρχει χειρότερη εμπειρία για ένα μικρό παιδί από το να δοκιμάσει ένα ξινό ή άνοστο φρούτο.
-Για τα πολύ μικρά παιδιά, τα μπροστινά δόντια είναι μικρά και ευαίσθητα, γι’ αυτό μην τα αφήνετε να ταλαιπωρούνται προσπαθώντας να δαγκώσουν ένα τεράστιο μήλο, για παράδειγμα. Κόψτε το μήλο σε μικρά κομματάκια, κάνοντας το δάγκωμα λιγότερο κουραστικό.
-Φροντίστε πάνω στο τραπέζι να υπάρχουν πάντα κομμένα και όμορφα σερβιρισμένα φρούτα και λαχανικά. Είναι πολύ πιθανόν τα παιδιά, ακόμα και ασυναίσθητα, να δοκιμάσουν ακριβώς όπως θα δοκίμαζαν κάποιο γλύκισμα ή κουλουράκι.
-Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή της ζωγραφικής, διαλέξτε κάποια φρούτα και χαρίστε τους το όνομα ενός αγαπημένου ήρωα. Για παράδειγμα, πάρτε μία μπανάνα, δώστε της ένα όνομα και πείτε μερικά πράγματα για αυτή. «Είναι η Κλάρα η μπανάνα, είναι πολύ δυναμική, της αρέσει να τρέχει, να παίζει με τα άλλα φρούτα και ο αγαπημένος της φίλος είναι το πορτοκάλι, που τη βοηθάει να μην αρρωσταίνει.»
-Ποτέ μα ποτέ μη δελεάζετε τα παιδιά να φάνε το φρούτο ή τη σαλάτα, για να τους δώσετε στη συνέχεια γλυκό. Δεν τα βοηθάτε να τα αγαπήσουν.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου