Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Ο θηλασμός κάνει καλό και στη μητέρα

Η αξία του μητρικού θηλασμού για  το μωρό είναι πλέον αδιαμφισβήτητη και γνωστή σε όλους. Για το λόγο αυτό όλο και περισσότερες νέες μητέρες προτιμούν να θηλάσουν τα μωρά τους έστω και για λίγους μήνες.
Γνωρίζετε όμως ότι εκτός από τα παιδιά, ο θηλασμός κάνει καλό και στη μητέρα; Όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους έχουν 30% λιγότερες  πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού.
Και μάλιστα όσο περισσότερο θηλάζει η μητέρα, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος. Σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «American Journal of Epidemiology», οι γυναίκες που θήλασαν για τουλάχιστον 20 μήνες είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο στο μαστό σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν θηλάσει.
Επίσης οι γυναίκες που θηλάζουν συνέρχονται ευκολότερα από την ταλαιπωρία της εγκυμοσύνης. Tο αντανακλαστικό του θηλασμού (δηλαδή όταν το μωρό πιπιλάει τη θηλή της μητέρας) ευνοεί την αυξημένη έκκριση ορμονών όπως η ωκυτοκίνη που συντελούν στη σύσπαση της μήτρας, ούτως ώστε να επανέλθει στο φυσιολογικό της μέγεθος.
Γνωστό είναι ακόμη ότι η γυναίκα που θηλάζει χάνει πιο εύκολα τα κιλά της εγκυμοσύνης αφού καίει καθημερινά περίπου 600 επιπλέον θερμίδες.
Τέλος αν δεν θέλετε μια δεύτερη εγκυμοσύνη γρήγορα, θηλάζοντας μειώνετε δραστικά τις πιθανότητες σύλληψης. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού παράγονται ορμόνες (όπως η προλακτίνη) που δεν ευνοούν την ωορρηξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου