Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Προσοχή στα παιχνίδια

Oλοι γνωρίζουν ότι τα παιδιά το μόνο που θέλουν είναι να παίζουν. Και επειδή όλοι θέλουμε να τα ευχαριστήσουμε, συχνά επισκεπτόμαστε τα καταστήματα παιχνιδιών. Και εκεί βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ερωτήματα όπως: «κάνει αυτό για την ηλικία του;», «είναι ασφαλές;»

Δείτε, λοιπόν, μερικούς βασικούς κανόνες που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το σωστό παιχνίδι για το παιδί, το ανιψάκι σας ή το βαφτιστήρι σας.

-Μην αγοράζετε μικροσκοπικά παιχνίδια ή παιχνίδια με μικρά κομμάτια για παιδιά μικρής ηλικίας, ιδίως κάτω των τριών ετών. Ακολουθείτε τυχόν ενδείξεις ασφάλειας για παιδιά ηλικίας, πάνω από την οποία επιτρέπεται η χρησιμοποίηση ενός συγκεκριμένου παιχνιδιού (π.χ., κατάλληλο για παιδιά άνω των τριών ετών) ή άλλες σχετικές ενδείξεις.

-Μην αγοράζετε παιχνίδια με αιχμηρά άκρα, που εκπέμπουν δυνατούς ήχους.

-Ελέγχετε τακτικά παιχνίδια που χρησιμοποιούνται εκτός σπιτιού, αφού οι περιβαλλοντικές συνθήκες ενδέχεται να δημιουργήσουν σύντομα φθορές στο παιχνίδι (π.χ., να σκουριάσει και να λασκάρει κάποια βίδα).

- Παιχνίδια που κόβονται ή σπάνε μπορεί να καταστούν επικίνδυνα λόγω αιχμηρών άκρων. Πετάξτε τα.

- Επιμένετε τα παιδιά να μαζεύουν τα παιχνίδια τους. Με τον τρόπο αυτό, περιορίζετε τον κίνδυνο να πατήσουν ή να σκοντάψουν σε αυτά με κίνδυνο ατυχήματος.

- Κιβώτια στα οποία φυλάσσονται παιχνίδια (π.χ., μπαούλα) να ανοίγουν εύκολα.

-Σε περίπτωση συγκατοίκησης παιδιών διαφορετικών ηλικιών, λαμβάνετε μέριμνα, ώστε να αποφεύγεται η επαφή των μικρότερων παιδιών με τα παιχνίδια των μεγαλυτέρων.

Πάντως, σε ό,τι αφορά γενικά στην επιλογή παιχνιδιών, το Υπουργείο Ανάπτυξης συνιστά να επιλέγονται κατά το δυνατόν εκπαιδευτικά παιχνίδια, που αναπτύσσουν τη φαντασία και προωθούν την παρέμβαση του παιδιού, παρά την παθητική του στάση, καθώς το παιχνίδι είναι σημαντικότατο τόσο για την ανάπτυξη της φαντασίας όσο και για την κοινωνικοποίηση του παιδιού.

Πηγή: parents.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου