Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Τα ιχθυέλαια μειώνουν τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό

Σύμφωνα με νέα αυστραλιανή έρευνα, οι γυναίκες που λαμβάνουν ιχθυέλαια σε κάψουλες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό. Ωστόσο, δεν μπορούν  να ελαττώσουν τις πιθανότητες για αποφυγή της επιλοχείου κατάθλιψης.
Ερευνητές από το Women's and Children's Hospital, στη Βόρεια Αδελαΐδα, εξέτασαν την επίδραση της καθημερινής λήψης συμπληρωμάτων DHA, τα οποία σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι ενδεχομένως θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εικόνα της εγκυμοσύνης. Έτσι, εξέτασαν περισσότερες από 2.000 Αυστραλές, που έλαβαν είτε φυτικά έλαια είτε ιχθυέλαια που περιείχαν DHA, κατά το δεύτερο ήμισυ της κύησης, σημαντικό διάστημα για την ανάπτυξη του εμβρύου. Τα χάπια που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα περιείχαν 800mg DHA και 100mg άλλου ωμέγα- 3 λιπαρού οξέος.
Η μόνη παρενέργεια από τα ιχθυέλαια ήταν οι ερυγές που παρατηρήθηκαν σχεδόν 2 φορές περισσότερο σε γυναίκες που κατανάλωναν ιχθυέλαια σε σχέση με αυτές που λάμβαναν φυτικά έλαια. Ωστόσο, ούτε τα  ιχθυέλαια ούτε τα φυτικά έλαια διαπιστώθηκε ότι συμβάλλουν στην αποφυγή της κατάθλιψης.
Οι ερευνητές κατέληξαν ότι γυναίκες που έπαιρναν ιχθυέλαια μείωναν σημαντικά τον κίνδυνο να γεννήσουν πριν από τις 34 εβδομάδες εγκυμοσύνης (η φυσιολογική εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου